Ciasta,  Truskawki

Babeczki z truskawkami i białą czekoladą

Połączenie truskawek i czekolady to duet doskonały. Para ta zagościła dzisiaj w moich muffinkach. Szybkie ciasto na babeczki, świeże owoce, słodycz białej czekolady i ekspresowy deser gotowy! Zróbmy ich więcej! Znikają jeszcze szybciej niż się je przygotowuje. 🙂 

 

Składniki:
(na 12 babeczek)

250g mąki
150g cukru
100g masła
100ml mleka
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia

200g truskawek
100g białej czekolady

 

 

W misce łączymy rozpuszczone masło, mleko i jajka. Składniki łączymy ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie łączymy. W cieście mogą być grudki. Masa nie powinna być jednolita.
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami. W papilotki rozkładamy po równo ciasto. Na ciasto wykładamy pokrojone w duże kawałki truskawki. a na truskawki posiekaną czekoladę. Zarówno truskawki jak i czekoladę możemy delikatnie wcisnąć w ciasto.

Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 30 minut.
Przestudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *