Boże Narodzenie,  Wege,  Zupy

Barszcz z uszkami

Nie potrafię i nawet nie chcę próbować wyobrazić sobie wigilii bez barszczu. Jest to jedna z moich ulubionych potraw podczas wigilijnej kolacji. Barszcz gotowany na grzybowym wywarze, doprawiony goździkami i delikatne uszka z dowolnym farszem, w moim przypadku wykonanym z zielonej soczewicy. Zapraszam!

 

Składniki na barszcz:

2 kg buraków czerwonych
2 jabłka
1 mały seler
1 mała cebula
duża garść suszonych grzybów
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
anyż
sól, pieprz

Do garnka wlewamy około 1 litra wody. Wrzucamy grzyby, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Podgotowujemy. W międzyczasie w piekarniku lub na kuchence podpiekamy cebulę. Gdy będzie nadpalona wkładamy ją do wywaru z grzybami. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebulę. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki buraki i seler oraz cząstki jabłek ze skórką. Dolewamy ok. 1,5-2,0 litra wody. Warzywa powinny się całkowicie zakryć i znajdować około 1cm pod lustrem wody. Po pół godziny doprawiamy barszcz solą, pieprzem, goździkami i anyżem. Gotujemy jeszcze 30-40minut. Barszcz przecedzamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Składniki na uszka:

200g soczewicy zielonej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej
300g mąki
150ml wrzącej wody

Soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odsączamy. Na oleju podsmażamy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Zeszkloną cebulę i czosnek łączymy z ugotowaną soczewicą i wszystko razem blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto na uszka przygotowujemy łącząc mąkę ze szczyptą soli i gorącą wodą. Z ilością wody trzeba bardzo uważać i dobrze wyczuć ją pod palcami, by ciasto nie było ani za rzadkie ani zbyt twarde. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy je dość cienko i wycinamy z niego okręgi.
Na jedną połówkę okręgu nakładamy farsz, składamy uszka tak jak pierogi, a następnie końce powstałego pieroga łączymy ze sobą i modelujemy kształt uszka.
Gotujemy je w osolonej wodzie około 2 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

 

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *