Pieczywo,  Śniadanie

Bułki do burgerów

Idealne bułki do burgerów i nie tylko. Mocno maślane, lekko słone i lekko słodkie. Zwięzłe i jednocześnie miękkie. Dobrze trzymające składniki. Jeśli zrobicie je w mniejszym rozmiarze z powodzeniem posłużą jako bułki śniadaniowe. Polecam!

 

Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

30g świeżych drożdży
500g mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
200ml maślanki
50g roztopionego masła
3 łyżki cukru
łyżeczka soli
odrobina oleju
1 jajko

 

Na początku robimy drożdżowy zaczyn. Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz maślankę. Dłonią łączymy składniki. Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy w momencie gdy chwycimy je dwoma palcami i odciągniemy powstanie nam cienka błona. Jeśli ciasto szybko się przerywa, to wyrabiamy je dalej.  Z ciasta formujemy kulę, którą smarujemy niewielką ilością oleju, następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 min. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, wyjmujemy je z miski i uderzamy nim kilka razy o blat szafki lub stół, a następnie jeszcze chwilę wyrabiamy (maksymalnie minutę). W ten sposób odpowietrzamy ciasto, bułka będzie miała ładniejszą konsystencję po upieczeniu. Z ciasta odrywamy kawałki: większe do burgerów lub mniejsze jako pieczywo śniadaniowe.  Z kawałka ciasta formujemy kulkę, którą naciągamy tworząc gładką powierzchnię od góry, a nadmiar naciągniętego ciasta wpychamy od dołu do środka. Bułki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia zostawiając trochę miejsca pomiędzy nimi. Roztrzepujemy jajko z łyżeczką wody i smarujemy nim bułki z wierzchu. Opcjonalnie możemy je posypać, np. sezamem. Gotowe zostawiamy jeszcze na 10min do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Bułki pieczemy przez około 15-20 min, w zależności od ich wielkości.

Bułki możecie wykorzystać do przepysznych burgerów z ciecierzycy!

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *