Wege

Burgery z ciecierzycy

Burger zawsze kojarzył mi się z kawałkiem soczystej, różowej wołowiny. Uważałam, że żadna kanapka, w której nie ma mięsa nie może nazywać się burgerem. Jak dobrze, że kiedyś trafiłam do warszawskiej knajpki o nazwie “Krowarzywa”! Zmienili oni moje myślenie o kotletach wegetariańskich i rozkochali w swoim cieciorexie! Postanowiłam stworzyć swoją, już nie wegańską, wersję tej kanapki. Zapraszam!

Składniki:

0,5kg suchej ciecierzycy lub 2 słoiki ciecierzycy w zalewie
1 jajko
drzewko świeżej kolendry
pół papryki czerwonej
mała cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
kilka łyżek mąki
sól, pieprz, słodka papryka

dodatkowo: sałata rzymska, pomidor, cebula, papryka czerwona, ogórki konserwowe, kiełki rzodkiewki, majonez

Suchą ciecierzycę moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości i studzimy. Jeśli mamy ciecierzycę z zalewy, to wystarczy ją przepłukać. Następnie ciecierzycę dokładnie blendujemy. Na małej ilości oleju podsmażamy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię bardzo drobno pokrojoną paprykę i całość jeszcze chwilę smażymy. Zawartość patelni dodajemy do ciecierzycy. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę, jajko i doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy łyżkę mąki i dłonią łączymy wszystkie składniki. Formujemy kotlety o średnicy bułek i wysokości około 1,5cm. Kotlety obtaczamy w małej ilości mąki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia.

Bułkę do burgerów kroimy na pół i podpiekamy na patelni. Każdą z połówek smarujemy majonezem. Na dolną połówkę kładziemy liść sałaty, na to kotlet z ciecierzycy, następnie warzywa: pomidor, cebulę pokrojoną w piórka, plasterki ogórka kiszonego i paski papryki. Całość posypujemy kiełkami i przykrywamy drugą połówką bułki.

Jeśli mamy pod ręką jogurt naturalny i masło orzechowe poleca mstworzyć sos orzechowy, który położymy na jednej z połówek zamiast majonezu.
Pasuje idealnie!
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka masła orzechowego
Wymieszać do połączenia.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *