Dania główne,  Indyk

Burrito z salsą mango

Aromatyczny, lekko pikantny farsz zawinięty w chrupiące ciasto a do tego delikatny jogurt z salsą mango. Ostrość mięsa i delikatność oraz słodycz sosu. Pyszne burrito idealne i na obiad i na kolację i na lunch do pracy! Robimy? Robimy!

 

Składniki:

5 pszennych wrapów
500g mięsa mielonego z indyka
1 puszka czerwonej fasoli
200g przecieru pomidorowego
200g sera cheddar
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1/2 papryki czerwonej
1 papryczka chilli
świeża kolendra (ewentualnie pietruszka)
sól, papryka ostra, papryka slodka
olej do smażenia

duży jogurt typu greckiego
1 mango

 

Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną paprykę i papryczkę chilli. Jeśli chcemy by burrito było ostrzejsze możemy dodać również nasiona z papryczki chilli. Podsmażamy chwilę po czym dodajemy odciśniętą na sitku fasolę. Po kolejnej chwili dodajemy mięso z indyka. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Doprawiamy całość solą, papryką słodką i do smaku papryką ostrą. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i szklankę wody. Dokładnie mieszamy. Dusimy około 5 minut.

 

 

Na placek wykładamy część przygotowanego sosu mięsnego, który posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Na wierzch dajemy starty ser. Całość zawijamy: najpierw dół i górę placka zawijamy na farsz a następnie składamy boki tak, aby zachodziły na siebie. Burrito układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do zarumienienia się wrapów (około 7-10 minut).

W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę mango. Dodatkowo można je jeszcze rozdrobnić widelcem lub zblendować. Do małego naczynia wykładamy kilka łyżek jogurtu oraz łyżkę salsy mango. Podajemy razem z podpieczonym burrito. Smacznego!

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *