Pieczywo,  Przystawki

Chlebek ziołowy

Sezon piknikowy i grillowy właśnie nabiera rozpędu. Szukamy inspiracji na aromatyczne marynaty oraz ciekawe przystawki. I taką właśnie ciekawą przystawką idealną i na piknik i na grilla i na przyjęcie jest odrywany chlebek ziołowy. Jest pyszny od razu po upieczeniu – jeszcze ciepły, jest pyszny również na zimno i jest pyszny odrobinę zgrillowany! A do tego wszystkiego pięknie wygląda! Chodźcie, upieczemy trochę przyjemności! 🙂 

 

Składniki:
(na okrągłą tortownicę, na dużą prostokątną blachę zróbcie 1,5 porcji)

ciasto:
600g mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
50g drożdży świeżych
50g roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
natka pietruszki (świeża, suszona lub mrożona)

masło ziołowe:
150g masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
ulubione zioła (ja dałam pęczek świeżej pietruszki, świeżą bazylię i suszone zioła prowansalskie)

 

Na początku robimy zaczyn drożdżowy. Do pogrzanego mleka wkruszamy świeże drożdże. Dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Łączymy ze sobą, odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy mąkę z solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło oraz pietruszkę. Zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne i wyrobione formujemy z niego kulkę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować masło ziołowe. Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę soli oraz swoje ulubione posiekane zioła. U mnie był to pęczek świeżej pietruszki, duża garść bazylii oraz pełna łyżka suszonych ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masło ziołowe i równomiernie rozprowadzamy. Następnie ten duży prostokąt ciasta kroimy w paski o szerokości około 4-5 cm. Paski te zwijamy w harmonijkę i ustawiamy pionowo w foremce jedną harmonijkę obok drugiej. Wypełniamy w ten sposób całą blaszkę. Chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, grzanie góra – dół, przez około 30 minut. Smacznego!

 

print

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *