Ciasta,  Owoce

Ciasto drożdżowe z owocami

Coś jest w drożdżowych wypiekach takiego, że najbardziej ze wszystkich ciast kojarzą się z domowym pieczeniem. I jest coś takiego w tych drożdżowych wypiekach, że fantastycznie pasują do owoców. Dobrze mieć taki sprawdzony, uniwersalny przepis do którego, w zależności od dostępności, możemy dodać różne owoce i mieć pewność, że każdorazowo ciasto wyjdzie wysokie, puszyste i pyszne. I taki przepis mam dzisiaj dla Was! Ja tym razem użyłam agrestu, rabarbaru i czerwonych porzeczek. Na wierzch oczywiście dużo kruszonki i dużo lukru. To jest lato!

 

 

Składniki:
(na okrągłą tortownicę)

ok. 2 – 2,5 szklanki mąki
(zacznijmy od 2 a pół szklanki zostawmy do podsypywania w trakcie)
1 szklanka cukru
szczypta soli
20 g świeżych drożdży
100ml maślanki
50ml mleka (około, odrobina mleka do zaczynu drożdżowego)
50g masła
2 jajka
ulubione owoce sezonowe

Kruszonka:
50g masła
4-5 łyżek mąki
1 łyżka cukru

Lukier:
10 łyżeczek cukru pudru
1-2 łyżeczki wody

Z drożdży robimy zaczyn. Do lekko podgrzanego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż z drożdży zrobi się puszysta pianka.
W misce łączymy mąkę, sól i pozostały cukier. Dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka oraz maślankę. Zaczynamy zagniatanie. Po chwili dodajemy roztopione ale przestudzone masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy pozostawioną mąką.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 40min do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do tortownicy i rozciągamy, by pokryło całą jej powierzchnię. W małej miseczce robimy kruszonkę. Łączymy roztopione i przestudzone masło z mąką i cukrem. Formujemy palcami w grudki. Kruszonką przykrywamy owoce.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra – dół, przez około 30 – 35 minut.

Po upieczeniu ciasto lukrujemy i dekorujemy świeżymi owocami.

 

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *