Ciasta

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to listopadowy klasyk! Jego korzenny smak idealnie pasuje do rozgrzewających herbat i odrobinę zapowiada zbliżające się Boże Narodzenie. Najchętniej podaję je posmarowane na wierzchu masą serową i udekorowane orzechami. Jesień w pełni. Taką lubię!

Składniki:
(proporcje na prostokątną blachę 38x25cm)

1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 średnie marchewki starte na grubych oczkach
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta soli
2/3 szklanki oleju
3 duże jajka
100g posiekanych orzechów włoskich + połówki do dekoracji

Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i olej. Mieszamy. Dodajemy marchew oraz orzechy i ponownie mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30min.

Po upieczeniu gdy ciasto wystygnie, smarujemy je na wierzchu masą z serka kanapkowego (typu philadelphia). Jeżeli chcemy posmarować ciasto tylko po wierzchu robimy 1 porcję, ale jeżeli chcemy przekroić nasze ciasto na pół i przełożyć je dodatkową porcją masy, to polecam zrobić podwójną jej porcję.

 

Masa serowa:
1 opakowanie serka kanapkowego
50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masa będzie miękka.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.