Ciasta,  Jabłka

Ciasto półkruche z jabłkami

Zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem? Podobno szarlotka to po prostu ciasto kruche lub półkruche z owocami, niekoniecznie z jabłkami. Jabłecznik zaś to dowolne ciasto, choćby biszkoptowe z jabłkami. Ufając temu podziałowi prezentuję Wam przepis na prostą, szybką i bardzo smaczną szarlotkę… zwaną przeze mnie jabłecznikiem. 🙂

 

Przepis bazuje na cieście półkruchym, które moim zdaniem ma same zalety: łatwo się z nim pracuje podczas wyrabiania, nie wymaga leżakowania w lodówce, po upieczeniu czuć jego kruchość ale nie jest twarde, łatwo je pokroić, a ponadto jest przyjemnie maślane i wilgotne. Zachęceni? Pieczemy!

Składniki:
(proporcje na prostokątną blachę 38x25cm)

500g mąki
200g masła
130g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18% lub 24%

1,5kg kwaśnych jabłek (np. antonówek)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy często mieszając. Nie dodajemy za dużo cukru, żeby zachować kwaskowość i owocowy smak jabłek. Owoce powinny być gotowe po ok. 10-15min. Najlepiej jeśli część owoców jeszcze nie zdąży się rozpaść, będziemy mieć wówczas zróżnicowaną fakturę jabłek. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, dodajemy cynamon.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy masło, siekamy. Dodajemy jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. W razie konieczności w trakcie podsypujemy mąką.
Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Większą część ciasta możemy trochę rozwałkować, następnie wykładamy nim blaszkę, wywijając ciasto delikatnie na boki blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy paski ciasta na jabłkach, tworząc szachownicę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra-dół, przez 35-40 minut.

 

print

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *