Ciasta

Cynamonki

Uwielbiam ciasto drożdżowe. Pod prawie każdą postacią! Wielbię ciasta z owocami i kruszonką, racuchy, bułki… mogłabym tak długo wymieniać. A jeśli do tego ciasta drożdżowego dodamy jeszcze masę cynamonową i przyjemną polewę? To mamy cynamonki! Pyszne i na ciepło i na zimno. Z mlekiem, z kawą, z herbatą. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, są bardzo proste w zrobieniu i mogą poleżeć kilka dni, o ile jakimś cudem nie zjecie wszystkich na raz! 

 

Składniki:
(ciasto na ok. 10 drożdżówek)

450g mąki
50g cukru
20g drożdży (świeżych)
200ml mleka
2 jajka
60g masła
szczypta soli

Masa cynamonowa:

150g cukru – najlepiej Muscovado, może być też brązowy
100g masła
4 łyżki cynamonu

Polewa:

200g serka typu philadelphia
80g masła
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka

 

Mleko podgrzewamy. Masło rozpuszczamy. Połowę podgrzanego mleka łączymy z pokruszonymi drożdżami, dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru. Mieszamy, odstawiamy zaczyn na 10 minut do wyrośnięcia. W oddzielnej misce łączymy pozostałą mąkę i cukier z solą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę mleka i jajka. Zagniatamy. Po chwili dodajemy przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy masę cynamonową. Roztopione i przestudzone masło łączymy z cukrem i cynamonem.
Gdy ciasto podrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt około 30x40cm. Smarujemy przygotowaną masą i zwijamy jak strucel. Kroimy na kawałki o szerokości około 4cm. Prostokątną blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy cynamonki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Podczas pieczenia przygotowujemy polewę. Masło w temperaturze pokojowej łączymy z serkiem, cukrem pudrem. Miksujemy. Dodajemy po łyżce mleka do uzyskania gładkiej konsystencji polewy.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe bułki obficie polewamy przygotowaną pomadą.

print

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *