Dania główne,  Makaron,  Wege

Domowy makaron z suszonymi pomidorami

Od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką maszynki do makaronu, zaczęłam przygotowywać go znacznie częściej. Domowy, samodzielnie przyrządzony makaron smakuje milion razy lepiej niż ten gotowy, nawet lepszej marki. A jeśli jeszcze do takiego pysznego makaronu dodamy dobrze dobrane składniki, które ten makaron wysuną na pierwszy plan, to mamy kolację idealną! Zapraszam Was na makaron z suszonymi pomidorami, orzechami nerkowca i świeżą bazylią!

 

Składniki:

300g mąki
2 duże jajka
1 żółtko dużego jajka
szczypta soli
1 łyżeczka suszonej ostrej papryki

3 ząbki czosnku
8-10 kawałków suszonych pomidorów
50g orzechów nerkowca
garść liści świeżej bazylii
tarty parmezan
pieprz
olej do smażenia

Do miski wsypujemy mąkę, sól, ostrą paprykę, dodajemy jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość twarde, wyrabiamy je dłuższą chwilę, aż będzie sprężyste i jednolite. Ciasto dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Każdy z kawałków wkładamy do maszynki. Ciasto wałkujemy w maszynce kilka razy, stopniowo zmniejszając otwór, tak by płat makaronu za każdym razem wychodził cieńszy i dłuższy. Po rozwałkowaniu ciasta, przy użyciu maszynki tniemy je na wybrany przez siebie kształt – ja wybrałam moje ulubione tagliatelle . Jeśli makaron wyszedł nam bardzo długi możemy go przeciąć w połowie. Wrzucamy go do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 2 minut.

 

 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na patelni przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zeszkli dorzucamy pokrojone w paski pomidory i chwilę razem podsmażamy. Ugotowany makaron mieszamy w garnku z zawartością patelni. Dodajemy orzechy, liście bazylii oraz świeży czarny pieprz. Mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem. Otwieramy wino! Smacznego!

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *