Dania główne,  Makaron,  Wege

Domowy makaron z suszonymi pomidorami

Od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką maszynki do makaronu, zaczęłam przygotowywać go znacznie częściej. Domowy, samodzielnie przyrządzony makaron smakuje milion razy lepiej niż ten gotowy, nawet lepszej marki. A jeśli jeszcze do takiego pysznego makaronu dodamy dobrze dobrane składniki, które ten makaron wysuną na pierwszy plan, to mamy kolację idealną! Zapraszam Was na makaron z suszonymi pomidorami, orzechami nerkowca i świeżą bazylią!

 

Składniki:

300g mąki
2 duże jajka
1 żółtko dużego jajka
szczypta soli
1 łyżeczka suszonej ostrej papryki

3 ząbki czosnku
8-10 kawałków suszonych pomidorów
50g orzechów nerkowca
garść liści świeżej bazylii
tarty parmezan
pieprz
olej do smażenia

Do miski wsypujemy mąkę, sól, ostrą paprykę, dodajemy jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość twarde, wyrabiamy je dłuższą chwilę, aż będzie sprężyste i jednolite. Ciasto dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Każdy z kawałków wkładamy do maszynki. Ciasto wałkujemy w maszynce kilka razy, stopniowo zmniejszając otwór, tak by płat makaronu za każdym razem wychodził cieńszy i dłuższy. Po rozwałkowaniu ciasta, przy użyciu maszynki tniemy je na wybrany przez siebie kształt – ja wybrałam moje ulubione tagliatelle . Jeśli makaron wyszedł nam bardzo długi możemy go przeciąć w połowie. Wrzucamy go do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 2 minut.

 

 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na patelni przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zeszkli dorzucamy pokrojone w paski pomidory i chwilę razem podsmażamy. Ugotowany makaron mieszamy w garnku z zawartością patelni. Dodajemy orzechy, liście bazylii oraz świeży czarny pieprz. Mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem. Otwieramy wino! Smacznego!

 

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *