Dania główne,  Dynia,  Wege

Dyniowe gnocchi

Sezon dyniowy w pełni. Dynia na dobre rozgościła się w naszych kuchniach udowadniając, że można z niej zrobić praktycznie wszystko. O ile do ciast dyniowych podchodzę nadal dość sceptycznie, o tyle dyniowe kopytka gotuję z wielką chęcią! 

 

Składniki:

300g upieczonej i zblendowanej dyni (ja użyłam dyni hokkaido) – waga dyni już w postaci puree
1/2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

 

Dynię obieramy, wydrążamy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25min. Upieczoną i przestudzoną dynię blendujemy. Do powstałego puree dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Z powstałego ciasta formujemy długi wałek, który następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na każdym z nim opcjonalnie wykonujemy finezyjną dekorację widelcem lub innym narzędziem będącym pod ręką. Gnocchi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 1min od

Gotowe gnocchi polałam palonym masłem oraz posypałam świeżo mielonym pieprzem i parmezanem. Można je podawać z grzybami. Stanowią również świetny dodatek do mięsnych sosów, np. do ragù z kaczki.

 

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *