Ciasta,  Owoce

Jagodzianki

Czy wyobrażacie sobie lato bez jagodzianek? Ja zdecydowanie nie, dlatego w lipcu i sierpniu często robię po kilka sztuk. Drożdżowe ciasto, owoce, kruszonka lub lukier, albo kruszonka i lukier to wymarzona propozycja do zjedzenia na zewnątrz. Poniżej przepis na jagodzianki po mojemu. Chodźcie!

 

Składniki:
(na około 10 -12 sztuk)

500g mąki
250ml mleka
150g cukru
50g świeżych drożdży
1 jajko
3 żółtka
100g roztopionego masła

400g jagód
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W misce mieszamy pozostałą mąkę i cukier, dodajemy jajko, żółtka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zaczyn powinien mieć konsystencję pianki. Zaczynamy wyrabiać ciasto, po chwili dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż stanie się sprężyste, elastyczne i gładkie. W razie konieczności możemy delikatnie podsypać mąką. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie z ciasto dzielimy na 10-12 podobnych wielkościowo części. Umyte i odsączone jagody łączymy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Każdą z części ciasta formujemy na dość cienki okrągły placuszek, na który wykładamy po 4-5 łyżeczek jagód. Formujemy bułkę. Ciasto urośnie w trakcie pieczenia, warto postarać się o to by włożyć do bułeczki jak najwięcej jagód.
Opcjonalnie możemy bułki posypać kruszonką (50g rozpuszczonego masła, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru) lub po upieczeniu polukrować (2 łyżki wody, 5 łyżek cukru pudru).

Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół, przez około 18-20 minut (do złotego koloru)

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *