Dania główne,  Królik

Królik w sosie musztardowym

Królik jest bardzo wdzięcznym mięsem do gotowania. Jest chudy i delikatny a jednocześnie dość soczysty jak na białe mięso. Odpowiednio potraktowany staje się niezwykle kruchy. Potrzebuje jednak odpowiednich dodatków. Takich, które będą z nim przyjemnie współgrały, ale go nie przytłumią. A to przy delikatnym mięsie nietrudno. Proponuję Wam dzisiaj królika w sosie śmietanowo-musztardowym z nutą rozmarynu! Zapraszam!

 

Składniki:
1 tuszka z królika
300ml śmietanki kremówki
1 słoiczek musztardy francuskiej
2 małe szalotki
gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)

 

Tuszkę królika dzielimy na mniejsze części. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a następnie smażymy z każdej strony na maśle. Do mięsa dodajmy pokrojoną w piórka szalotkę i smażymy do zeszklenia. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę oraz rozmaryn i dusimy. Czas duszenia uzależniony jest od wielkości królika, a tym samym jego części. Będzie on wynosił jednak około 20-30 minut. Trzeba być bardzo ostrożnym, aby nie dusić mięsa zbyt długo, ponieważ się wysuszy.

Podajemy z dowolnymi warzywami. Ja wybrałam opiekane ziemniaki, blanszowany szpinak oraz karmelizowaną czarną i żółtą marchew. Smacznego!

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *