Boże Narodzenie,  Grzyby,  Wege

Kulebiak wigilijny

Wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami. Idealny nie tylko do barszczu, ale również jako alternatywa dla pieczywa podczas kolacji wigilijnej. Aromatyczne nadzienie i pyszne ciasto drożdżowe. Iście świąteczne połączenie!

 

Składniki:

1/2 kg kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
1 mała cebula
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
olej
250 g mąki
25g drożdży
100ml ciepłego mleka
2 jajka
25g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
mak

Grzyby moczymy, zostawiamy  wodę z ich namaczania. Kapustę płuczemy, następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10-15minut. Po tym czasie kapustę wyjmujemy, czekamy aż przestygnie i siekamy. W garnku na oleju podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej posiekane grzyby. Następnie wkładamy kapustę. Wszystko razem chwilę smażymy. Następnie wlewamy wodę z suszenia grzybów i jeśli będzie jej za mało dodajemy czystej wody. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Dusimy około 20-30 minut, do momentu aż kapusta będzie miękka i aromatyczna.

Do miski wlewamy podgrzane mleko, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie łączymy zaczyn drożdżowy z mąką, solą i jednym jajkiem. Zaczynamy delikatnie wyrabiać ciasto. Dodajemy masło. Zagniatamy. Ciasto powinno mieć gładką i sprężystą konsystencję. Zagniecione ciasto odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 20 cm. Wierzch ciasta smarujemy przygotowanym wcześniej farszem.  Całość zwijamy w roladę jak makowiec. Kulebiak układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy makiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *