Dania główne,  Makaron

Makaron ze szpinakiem

W gorące letnie dni, zwłaszcza w ciągu tygodnia, bardzo dobrze sprawdzają się dania które przyrządzimy dosłownie w kilka minut. Jest zbyt gorąco by stać godzinami w kuchni i zbyt pięknie by nie odpoczywać na zewnątrz. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny makaron ze szpinakiem w kremowym sosie. Przygotowanie całego dania zajmie Wam mniej niż 10 minut! Zaczynamy! 

Składniki:

400g dowolnego makaranu (tagliatelle, penne)
250g serka mascarpone
szpinak – kilka garści (3-4)  świeżego lub kilka kulek mrożonego (całe liście, unikajmy rozdrobnionego)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
parmezan

 

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W garnuszku podgrzewamy olej i podsmażamy na nim przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Gdy czosnek się zeszkli wrzucamy szpinak. Podsmażamy szpinak aż zmięknie lub się rozmrozi (w zależności od tego czy używamy świeży czy mrożony). Gdy szpinak będzie miękki dodajemy serek mascarpone. Mieszamy i gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W tym czasie odlewamy makaron i łączymy go z sosem. Makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *