Ciasta,  Śliwki,  Tarty

Maślana tarta ze śliwkami

Nadeszła jesień. Bezapelacyjnie. Jest ciemno, zimno i deszczowo. I nic z tym nie zrobimy. To co możemy zrobić, to cieszyć się skarbami, jakie przynosi nam ta pora roku.  Jednym z darów jesieni są śliwki. A śliwki w połączeniu z cynamonem i mocno maślanym kruchym ciastem są w stanie osłodzić nieprzyjemną pogodę za oknem. Pieczemy?

 

 

Składniki:

250g mąki
150g masła
4 łyżki cukru pudru
100ml maślanki
0,5kg śliwek
3-4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1 jajko (do posmarowania ciasta)

 

W misce łączymy mąkę i cukier puder,  dodajemy masło i siekamy. Następnie wlewamy maślankę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę owijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20-30 minut do lodówki.
W tym czasie odpestkowane śliwki kroimy na mniejsze cząstki. Mogą to być półplasterki, ćwiartki, ósemki – dowolnie. Pokrojone śliwki mieszamy z cynamonem i cukrem. Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy je w okrąg o grubości około 0,5cm. Przekładamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy przygotowane owoce. Brzegi ciasta zawijamy na owoce.
Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu możemy oprószyć ją cukrem pudrem (ja zabezpieczyłam owoce ręcznikiem papierowym, by oprószyć jedynie brzegi). Smacznego!

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *