
Maślana tarta ze śliwkami
Nadeszła jesień. Bezapelacyjnie. Jest ciemno, zimno i deszczowo. I nic z tym nie zrobimy. To co możemy zrobić, to cieszyć się skarbami, jakie przynosi nam ta pora roku. Jednym z darów jesieni są śliwki. A śliwki w połączeniu z cynamonem i mocno maślanym kruchym ciastem są w stanie osłodzić nieprzyjemną pogodę za oknem. Pieczemy?
Składniki:
250g mąki
150g masła
4 łyżki cukru pudru
100ml maślanki
0,5kg śliwek
3-4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1 jajko (do posmarowania ciasta)
W misce łączymy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i siekamy. Następnie wlewamy maślankę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę owijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20-30 minut do lodówki.
W tym czasie odpestkowane śliwki kroimy na mniejsze cząstki. Mogą to być półplasterki, ćwiartki, ósemki – dowolnie. Pokrojone śliwki mieszamy z cynamonem i cukrem. Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy je w okrąg o grubości około 0,5cm. Przekładamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy przygotowane owoce. Brzegi ciasta zawijamy na owoce.
Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu możemy oprószyć ją cukrem pudrem (ja zabezpieczyłam owoce ręcznikiem papierowym, by oprószyć jedynie brzegi). Smacznego!

Jeden komentarz
CookUp
Za oknem ciemno, zimno i deszczowo, ale takie smaki poprawiają nastroje. Szczególnie, gdy korzystamy z tego, co przynosi ze sobą jesień. Twoja tarta wygląda jak arcydzieło i jesteśmy pewni, że smakuje jeszcze lepiej! Życzymy duuużo ciepła jesienią! 🙂