Szczaw,  Wege,  Ziemniaki

Młode ziemniaki ze szczawiem

Nienawidzę zupy szczawiowej. Nie lubię kwaśnych zup ogólnie, ale szczawiowej najbardziej. I ta moja niechęć do tejże zupy powodowała, że wydawało mi się, że po prostu nie lubię szczawiu. Jakież było moje zaskoczenie, gdy w jednej z restauracji w hotelu Warszawa, gdzie za kuchnię odpowiada Darek Barański, skosztowałam surowego szczawiu… Uwielbiam szczaw! Nie lubię po prostu szczawiowej! Dzisiaj proponuję Wam danie które możecie zjeść samodzielnie na kolację lub może stanowić uzupełnienie obiadu (będzie super np. w towarzystwie pieczonego łososia czy jajka sadzonego). Proponuję Wam młode ziemniaki skąpane w maślanym sosie i przykryte ciętym szczawiem. Powiadam Wam, pychota! 

 

 

Składniki:

1kg młodych ziemniaków
200g masła
200ml mleka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pęczek szczawiu

 

 

Ziemniaki oczyszczamy szczoteczką, nie obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby ziemniaki się nie rozgotowały. Trzeba je przypilnować. Po ugotowaniu odcedzamy z nadmiaru wody. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek i na średniej mocy kuchenki chwilę podsmażamy. Zmniejszamy jeszcze moc kuchenki i stopniowo dodajemy mleko, uważając by składniki się ładnie połączyły w kremowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, cały czas mieszamy i przez kilka chwil redukujemy by sos odrobinę zgęstniał.
Ziemniaki wykładamy na talerz, polewamy sosem maślanym i posypujemy drobno posiekanymi liśćmi szczawiu (bez łodyżek).

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *