Dania główne,  Kurczak

Naleśniki z kurczakiem

Czy można coś nowego odkryć w naleśnikach? Każdy je doskonale zna. Mąka, mleko, jajka i odrobina gazowanej wody jako ten sekretny składnik! Też takie robicie? Proponuję Wam wodę wlać do lemoniady a do naleśników dodać tłustej śmietanki! Wyjdą jeszcze pyszniejsze, jeszcze delikatniejsze, idealne! Naleśniki będą tak smaczne, że możecie zjeść je same! Jeśli kilka Wam jednak zostanie, to zróbmy do nich farsz z kurczakiem! Zaczynamy!

 

Składniki:
(na ok. 15 sztuk naleśników)

250g mąki
30g cukru
szczypta soli
4 jajka
500ml mleka
200ml śmietanki 30%
masło do smażenia

Wszystkie składniki łączymy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła (ok. łyżeczki). Ja smażyłam na niemalże suchej patelni. Ilość tłuszczu jest uzależniona od patelni, której używacie. Smażymy do zarumienienia z obu stron.

 

Farsz do naleśników:

500g piersi z kurczaka
300g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
300ml śmietanki 30%
natka pietruszki
100g płatków migdałowych
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Przesypujemy do miski. Odstawiamy. Kurczaka kroimy w cienkie paski i podsmażamy. Solimy i przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Dorzucamy do kurczaka. Całość zalewamy śmietanką i dusimy. Dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy ilość płynu. Gdy sos zgęstnieje nakładamy farsz do naleśników, możemy złożyć na ćwiartki i wywinąć górny płat tworząc efektowną kieszeń. Naleśniki posypujemy świeżą natką i migdałami.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *