Boże Narodzenie,  Ciasta

Pierniczki

Mikołajki to dla mnie oficjalny start sezonu przedświątecznego. A sezon przedświąteczny to z kolei jeden z moich ulubionych okresów w roku. Do tego stopnia lubię ten bożonarodzeniowy czas, że będąc jeszcze małą fasolką w brzuchu postanowiłam urodzić się dokładnie w Boże Narodzenie. Zacznijmy więc wspólne odliczanie do świąt. Zacznijmy pysznie, pięknie i aromatycznie. Zacznijmy pierniczkami! 

 

Składniki:
(na ok. 2 blaszki pierniczków)

2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/3 szklanki miodu
80g masła

Bierzemy dwie miski. W jednej łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i sól. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki: roztopione masło i płynny miód. Do suchy składników dodajemy jajko oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Możemy je odstawić na kwadrans do lodówki. Jeśli nie mamy na to czasu, możemy ciasto od razu rozwałkować. Pamiętajmy, że nie może być ono zbyt cienkie. Po rozwałkowaniu powinno mieć przynajmniej 0,5cm grubości.
Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Pieczemy je w 170 stopniach, ustawiając dolną i górną grzałkę.

Lukier do zdobienia pierniczków:
3-4 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka wody
Łączymy ze sobą. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel soku z cytryny.

 

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *