Dania główne,  Grzyby

Pierogi z kaszanką i kurkami

Kurki to grzybowy symbol lata. Idealne do wszelkich sosów śmietanowych towarzyszących mięsom, idealne do makaronów, do zapiekanek i jak się okazuje do pierogów z kaszanką też! Podobne danie jadłam kiedyś w restauracji w rodzinnym mieście mojej przyjaciółki. Postanowiłam stworzyć je po swojemu w mojej czarnej kuchni. Wyszło pysznie! 

 

Składniki:
(na ok. 25 pierogów)

250g mąki pszennej
szczypta soli
ok. 200ml gorącej wody
200-250g kaszanki
1 mała cebula
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
200g kurek
100g masła
gałązka tymianku
2 ząbki czosnku

 

Zacznijmy od przygotowania farszu do pierogów. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy wyjętą z flaka i pokrojoną na mniejsze kawałki kaszankę. Smażymy aż kaszanka się rozpadnie. Dodajemy łyżeczkę musztardy, łyżeczkę majeranku oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Podsmażamy aż kaszanka się delikatnie przyrumieni. Odstawiamy farsz do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy ją z solą. Robimy dołek, w który wlewamy gorącą wodę. Najbezpieczniej jest robić to stopniowo. Wodę łączymy z mąką na początku przy pomocy łyżki, aby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając jeszcze trochę wody. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.

 

 

Wyrobione ciasto wałkujemy bardzo cienko. Ja wykorzystałam do tego maszynkę do makaronu. Z płatów ciasta wykrawamy okręgi, napełniamy je farszem i sklejamy.
Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Na koniec przygotowujemy kurki. Na patelni rozgrzewamy masło. Do masła wrzucamy czosnek i świeży tymianek. Po 2-3 minutach dodajemy grzyby, smażymy przez kilka minut, w zależności od wielkości grzybów.  Kurki smażone na uperfumowanym tłuszczu dostaną delikatny aromat, będzie on wyczuwalny ale nie przyćmi smaku grzybów.

Pierogi wykładamy na talerz i obficie posypujemy przygotowanymi na maśle kurkami.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *