Jabłka,  Śniadanie,  Wege

Racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami to dla mnie klasyka. Jeden z moich ulubionych przysmaków z wykorzystaniem jabłek. Koniecznie posypane cukrem pudrem i popite szklanką mleka. Jesienną porą stanowią nie tylko propozycję kolacyjną ale także są fantastycznym pomysłem na śniadanie na ciepło!  

 

Składniki:

3 jabłka
2,5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
30g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Na początku robimy zaczyn z drożdży. Do malej miseczki wlewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka. Do mleka wkruszamy drożdże. Dodajmy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10min. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy im gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę (ok. 1cm x 1cm).
W większej misce mieszamy pozostałą część mąki z solą oraz drożdżowym zaczynem, dodajemy resztę ciepłego mleka. Ciasto jest rzadkie, składniki możemy mieszać drewnianą łyżką. Pod koniec, gdy konsystencja ciasta jest jednolita, dodajemy jabłka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na kwadrans.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Musimy go trochę wlać, to nie jest dietetyczna przekąska. Łyżką wylewamy ciasto na patelnię i smażymy po ok 2-3 minuty z każdej strony na średniej mocy kuchenki.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *