Dania główne,  Kaczka

Ragù z kaczki

Zacznę od wina. Jesienią czerwone wino mam pod ręką znacznie częściej niż latem. Jesienią także częściej sięgam po tłuste mięso. I tak mając przed sobą kaczkę i przynajmniej pół butelki czerwonego wina zaczynam przygotowywać niezwykle smaczny i bardzo uniwersalny sos zwany ragù. 

 

Do ragù możemy wykorzystać mięso kacze które zostało nam z pieczenia całej kaczki lub z rosołu. Możemy także kupić mięso specjalnie na okazję przyrządzania sosu. Surowe mięso należy jednak wcześniej upiec.

 

Składniki:

400-500g poskubanego lub pokrojonego mięsa z kaczki
1 ząbek czosnku
2 szalotki
2 łodygi selera naciowego
1 duża marchew
1 szklanka bulionu
3 łyżki przecieru pomidorowego
czerwone wino
przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, cynamon
tłuszcz do smażenia

Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz. Drobno posiekane szalotki oraz przeciśnięty przez wyciskarkę ząbek czosnku podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojony seler naciowy. Po 2-3 minutach dorzucamy startą na grubych oczkach marchew a po kolejnych dwóch mięso z kaczki. Chwilę podsmażamy i wlewamy wino, ok. 150ml do potrawy, resztę zostawiamy sobie. Dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dodajmy koncentrat i bulion. Mieszamy, doprawiamy przyprawami i dusimy kolejny kwadrans, aż sos się nieco zredukuje.

Gotowe ragù możemy podać z makaronem (np. tagliatelle, pappardelle) lub tak jak ja w towarzystwie gnocchi z dyni.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *