Dania główne,  Grzyby,  Makaron

Ravioli na grzybowym sosie

Uwielbiam leśne grzyby! Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie. Smażone kanie bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa, stanowiły pyszny posiłek od razu po powrocie z lasu. Dzisiaj nie będzie kani. Będą borowiki i podgrzybki. Będzie pyszny sos z nutą rozmarynu i będzie makaron. Zapraszam na ravioli z delikatnym farszem na intensywnie grzybowym sosie! Palce lizać!

 

Przygotowanie tego dania zajmie nam trochę czasu, jednak efekt końcowy jest tak smaczny, że z pewnością praca się opłaci! Dłuższe gotowanie umili  nam towarzystwo lampki ulubionego wina. Zaczynamy!

 

Ravioli:
100g mąki
2 żółtka
2 łyżki oliwy
ok. 5 łyżek wody

Składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy na kwadrans do lodówki. Po tym czasie naszą kulkę ciasta musimy zamienić w makaron. Szczęśliwi ci z nas którzy posiadają specjalistyczną maszynkę do makaronu. Ci, którzy jej nie mają dolewają sobie wina i wyjmują z szuflady wałek. Ciasto musi być bardzo cienkie, niemal tak cienkie jak pergamin.

 

Farsz do ravioli:
250g piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 szalotka
ok. 70g serka mascarpone
pęczek pietruszki
sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy na 2-3 mniejsze kawałki, smażymy. Po przestygnięciu szarpiemy ją na małe kawałki, możemy dodatkowo posiekać. Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i drobno pokrojoną szalotkę. Szklimy. Szalotkę, czosnek i kurczaka mieszamy razem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Potrzebujemy dwóch płatów makaronu podobnej wielkości. Na jednym z nich w równych odstępach układamy po łyżeczce farszu. Około 9-12 takich kuleczek. Całość przykrywamy drugim płatem. Dociskamy palcami przestrzenie pomiędzy farszem i kroimy w kwadraty. Powtarzamy czynność dopóty, dopóki mamy makaron i farsz.
Gotowe ravioli wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 3min od momentu wypłynięcia makaronu na wierzch.

 

 

Sos grzybowy:
200g świeżych lub garść suszonych namoczonych grzybów
(ja użyłam borowików i podgrzybków)
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
120g serka mascarpone
świeży rozmaryn
sól, pieprz
łyżka masła

Przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Jeśli grzyby były suszone dodajemy trochę wody z ich namaczania. Następnie dodajemy mascarpone i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy, w trakcie wkładając do sosu gałązkę rozmarynu. Po kilku minutach ją wyjmujemy, aby rozmaryn nie zdominował grzybów w sosie. Część sosu blendujemy. Gotowe!

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *