Dania główne,  Ryby

Sandacz z sosem beurre blanc

Poszukujecie przepisu na lekki, pyszny, szybki i nieco elegancki obiad? Właśnie znaleźliście! Sandacz podany na czarnym ryżu i sosie bueurre blanc. Sos beurre blanc to po prostu sos winno maślany z dodatkiem szalotki. Idealnie pasuje do ryb, więc stanowi doskonałe uzupełnienie całej kompozycji! Polecam!

 

Składniki:
(na 4 porcje)

500g filetów z sandacza ze skórą
250g czarnego ryżu
200g masła
100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1 szalotka
sól, pieprz
skórka z cytryny
groszek cukrowy

Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy skórką z cytryny i smażymy na rozgrzanym maśle z dwóch stron w zależności od grubości filetu po około 1,5-2 minuty. Ryż czarny gotujemy w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, będzie to około 35-40 minut. Groszek cukrowy płuczemy, odcinam ogonki i gotujemy w osolonej wodzie około 2min. Następnie odcedzamy i kilka chwil podsmażamy na maśle.

 

 

Sos Beurre Blanc:

W małym garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła i podsmażamy na niej drobno posiekaną szalotkę tylko do zeszklenia. Następnie wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu aż ilość płynu zredukuje się do około 2 łyżek. Następnie jeszcze bardziej zmniejszamy ogień i dodajemy masło w małych ilościach (wrzucamy kawałek masła, mieszamy aż się całkowicie roztopi, dopiero wówczas dodajemy kolejny). Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Doprawiamy sos solą i pieprzem.

 

Na talerz wykładamy czarny ryż, dookoła wylewamy sos, na ryżu układamy rybę a na rybie groszek cukrowy. Smacznego!

 

print

2 komentarze

  • CookUp

    Twój przepis to dowód na to, że proste połączenia smaków mogą być bardzo elegancko podane i jednocześnie zachwycać oczy i kubki smakowe. 🙂 Świetny pomysł, świetne zdjęcia i świetny blog – będziemy wracać z największą przyjemnością! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *