Ciasta,  Serniki

Sernik na zimno z malinami

Czy w letnie, gorące popołudnie może być coś lepszego niż orzeźwiający deser? Też myślę, że nie! Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na super szybki, pyszny, lekki, owocowy sernik na zimno z malinami! Zapewniam Was, że będzie to strzał w dziesiątkę! Spiszcie listę zakupów i działamy!

 

Składniki:
(na prostokątną klasyczną blachę)

2 opakowania biszkoptów
200g masła
1kg mielonego sera
400ml śmietanki 30%
230g cukru
8-10 łyżeczek żelatyny
min. 0,5kg malin (optymalnie 750g)
2 galaretki malinowe

 

 

Galaretkę malinową rozrabiamy wg przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopty rozdrabniamy, najlepiej przy pomocy blendera i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy je na wyłożoną folią blachę, rozprowadzamy równomiernie i ugniatamy. Biszkopty z masłem stworzyły nam spód ciasta.
Ser, cukier i połowę malin miksujemy na gładką masę. Żelatynę wsypujemy do małego naczynia i zalewamy wodą do przykrycia. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie krótko podgrzewamy (dosłownie 30 sekund w mikrofali wystarczy, żelatyna nie może się zagotować) i mieszamy do rozpuszczenia. Ilość żelatyny zależy od gęstości sera. Jeśli nasz ser jest dość rzadki, powinniśmy użyć 10 łyżeczek. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, łączymy, a następnie całość przelewamy powoli do sera i miksujemy. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy. Ser wylewamy na przygotowany z biszkoptów spód. Na wierzch układamy pozostałe maliny i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *