Ciasta

Sernikobrownie z malinami

Czy połączenie ciasta czekoladowego, sernika i malin brzmi zachęcająco? Czy jeśli dodam, że sernikobrownie przygotujecie w 10 minut, to spisujecie już listę składników? To ciasto cieszyło się na moim Instagramie taką popularnością, że oto jest: przepis na sernikobrownie z malinami!

 

Składniki:

200g masła
200g gorzkiej czekolady
200g cukru
5 jajek (3 do brownie i 2 do masy serowej)
100g mąki
50ml wody
300g śmietankowego serka kanapkowego (typu Philadelphia, Twój Smak)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
maliny

 

 

W małym rondlu podgrzewamy wodę. Do wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy pokrojone masło oraz pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Studzimy. W misce roztrzepujemy 3 jajka, a następnie dodajemy do nich mąkę. Miksujemy. Do jajek stopniowo dodajemy masę czekoladową. Dokładnie mieszamy.
Do oddzielnej miski przekładamy serek kanapkowy. Dodajemy do niego 2 jajka, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Do tortownicy o średnicy 25cm wykładamy brownie. Zostawiamy ok. 2-3 łyżek ciasta. Następnie na brownie wylewamy masę serową. Na masie serowej z pozostawionego ciasta czekoladowego robimy wzorki. Na wierzch układamy maliny świeże lub mrożone (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej).
Pieczemy w temperaturze 170 stopni, grzanie góra-dół, przez około 45 minut.

 

print

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *