Boże Narodzenie,  Przystawki,  Ryby

Śledzie na trzy sposoby

Śledzie są niemal na każdym wigilijnym stole. Pod pierzynką, na słodko, w occie. Istnieje niezliczona ilość wariacji na temat jednej z najpopularniejszych świątecznych przystawek. Dzisiaj przedstawiam Wam trzy pomysły na śledzia. Będzie tradycyjnie i słodko, będzie delikatnie, będzie również orzeźwiająco i nietypowo. Zapraszam!

 

Śledź z cebulą i rodzynkami
Jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania śledzia. W moim rodzinnym domu coroczny wigilijny gość. Jeden z moich ulubionych. 

4-5 filety śledzia a’la matijas
1 duża cebula
garść rodzynek
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej
pieprz

Śledzie moczymy, osuszamy i kroimy w poprzek na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w pióra i podsmażamy na dość sporej ilości oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rodzynki i chwilę dusimy. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy do połączenia oleju z przecierem. Studzimy. Do wystudzonego sosu dodajemy śledzie. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 3-4h.

 

Śledź z jabłkami i śmietaną
Sos śmietanowy z dodatkiem jabłka i cebuli jest bardzo delikatny. 

4-5 filety śledzia a’la matijas
1 cebula
1 jabłko
3 łyżki śmietany
pieprz

Śledzie moczymy, osuszamy i kroimy w poprzek na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jabłka ścieramy na dużych oczkach. Łączymy cebulę, jabłka i śmietanę. Doprawiamy niewielką ilośćią pieprzu. Dodajemy śledzie. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 2h.

 

 

Śledź z kolendrą i sokiem z limonki
Ciekawy i orzeźwiający sposób na śledzia. Wypróbowany przeze mnie kilka lat temu, wraca do mnie co jakiś czas.

4-5 filety śledzia a’la matijas
1 cebula czerwona
2 ogórki kiszone
pęczek świeżej kolendry
sok z 1/2 limonki
pieprz
2 łyżki majonezu

Śledzie moczymy, osuszamy i kroimy w poprzek na bardzo cienkie paski. Rybę skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy odrobiną pieprzu. Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w bardzo cienkie pióra. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Łączymy ze sobą śledzie, cebulę, ogórek i kolendrę. Dodajemy majonez.  Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 2h.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *