Jajka,  Śniadanie,  Wege

Szakszuka

Jajka na śniadanie to najlepsze co może się przydarzyć, aby smacznie rozpocząć dzień. A jajka w towarzystwie warzyw i aromatycznych przypraw to już pewny strzał w dziesiątkę. Kuchnia bliskiego wschodu przychodzi do nas z talerzem, a w zasadzie patelnią pełną tych wszystkich dobroci i nazywa to danie szakszuką!

 

 

Składniki:
(dla 2 osób)

1 duża czerwona papryka
2 duże dojrzałe pomidory
2 małe ząbki czosnku
4 wiejskie jaja
1 łyżka koncentratu pomidorowego
harissa (pasta lub w proszku np. firmy Kotanyi)
kumin
sól
olej do smażenia
gęsty jogurt (np. bałkański) – opcjonalnie
kolendra lub natka pietruszki

 

Pomidory i paprykę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę harissy, 1 łyżeczkę kuminu, przygotowaną paprykę oraz szczyptę soli. Paprykę dusimy przez kilka minut, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie pokrojone wcześniej pomidory. Tak powstały sos dusimy około 10 minut aż zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku solą i przyprawami. W sosie warzywnym robimy  kilka  niewielkich dołków i wbijamy w nie jajka. Przy użyciu szpatułki lub widelca delikatnie łączymy brzegi białek z sosem. Na małej mocy kuchenki gotujemy tak przygotowane jajka około 10 minut, aż białka nam się zetną ale żółtka pozostaną płynne. Gdy szakszuka jest już gotowa posypujemy ją posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Możemy dodać do niej również kilka kleksów z gęstego jogurtu. Przekładamy na talerz lub jemy prosto z patelni, maczając w niej bagietkę.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *