Ciasta

Tarta drożdżowa z rabarbarem

Rabarbar wielbię od dziecka. Zimny kompot z rabarbaru to najlepszy kompot na świecie! A jeśli to pyszne warzywo połączymy z aromatycznym ciastem drożdżowym, maślaną kruszonką i słodkim, białym lukrem? A jeśli to wszystko popijemy szklanką rabarbarowego kompotu? To mamy lato!
Chodźcie! Zrobimy tartę! Zrobimy sobie lato!

 

Składniki:
(na niską formę do tart, jeśli chcecie upiec ciasto w prostokątnej blaszce zróbcie podwójną porcję)

270g  mąki
40g cukru
szczypta soli
20g świeżych drożdży
40g masła
120ml mleka
1 jajko

2 łodygi rabarbaru

Na kruszonkę:
40g masła
1 łyżka cukru
3-4 łyżki mąki

Na lukier:
1 łyżka wody
4-5 łyżek cukru pudru

 

Mleko podgrzewamy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże muszą podrosnąć aż zrobi się z nich pianka. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy i jako. Chwilę wyrabiamy i dodajemy roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto drożdżowe wymaga wyrobienia, musi być elastyczne i sprężyste. Może to zająć nawet 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto rozciągamy i wypełniamy nim formę do tarty. Na ciasto wysypujemy pokrojony w kawałki rabarbar. W małej miseczce łączymy roztopione i przestudzone masło z mąką i cukrem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Formujemy w palcach grudki i rozrzucamy je na rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra i dół). Pieczemy około 20minut.

Po wyjęciu ciasto powinno chwilę wystygnąć. W tym czasie łączymy cukier puder z wodą. Przygotowanym lukrem polewamy lekko przestudzoną tartę.

 

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *