Tarty,  Wege

Tarta ze szparagami

Pozostając w temacie tart oraz sezonowych warzyw przybywam do Was z propozycją tarty ze szparagami. Kruchy, maślany spód, śmietanowo serowa masa oraz szparagi, pomidorki i płatki migdałów. Tylko tyle składowych. Aż tyle przyjemności! 

 

Składniki na kruchy spód:

300g mąki
200g masła
szczypta soli
2 jajka

Mąkę łączymy z solą a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy, po chwili dodając jajka. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od rąk. Z ciasta formujemy kulkę, którą odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wyklejamy nim formę do tarty. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego zezłocenia ciasta.

 

 

Składniki:

500ml śmietany 18%
200g sera cheddar
4 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
pęczek szparagów
kilka pomidorków koktajlowych
garść płatków migdałów

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je rózgą. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Łączymy ze sobą do otrzymania jednolitej masy. Ser kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do masy śmietanowej. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki i główki. Główki posłużą nam do dekoracji. Resztę łodygi kroimy w mniejsze kawałki i również dodajemy do masy. Masę z dodatkami wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy główki szparagów i połówki pomidorków. Całość posypujemy płatkami migdałów. Tartę pieczemy kolejne 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.

 

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *