Boże Narodzenie,  Ciasta

Tort świąteczny

Święta to nie tylko klasyczne makowce, serniki i pierniki. Choć wszystkie wymienione uwielbiam i mogłabym pochłonąć każdą ich ilość, to postanowiłam zaprezentować tort inspirowany świętami. Tort z pomarańczami, powidłami śliwkowymi i przyprawą korzenną. Bardzo aromatyczny, idealny nie tylko dla osób, które tak jak ja urodziny obchodzą w święta. Zasmakuje wszystkim łasuchom i może stanowić perfekcyjny deser po świątecznym obiedzie! Zaczynamy!

 

Składniki ciasto:
12 jajek
360g cukru
50g kakao

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami 250g cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszysty, jasny krem. Do Żółtek dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy. Delikatnie łączymy żółtka z białkami. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, grzałka górna i dolna, przez około 35 minut.
Uwaga! Ciasto bardzo mocno rośnie. Jeśli nie mamy odpowiednio wysokiej tortownicy, bezpieczniej jest podzielić je na 2-3 części i piec kolejno. Ciasto po wyjęciu z piekarnika znacząco opadnie. Jeśli wierzchnia warstwa zbyt mocno się przypiecze, możemy ją delikatnie ściąć nożem.


Składniki masa:

500g serka mascarpone
500ml śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Ja do masy dodaję również żelatynę, by tort lepiej się trzymał. Łyżeczkę żelatyny wsypuję do małego naczynia i zalewam do przykrycia zimną wodą. Mieszam i czekam aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewam kilka sekund w kuchence mikrofalowej, uważając aby żelatyna się nie zagotowała (straci wówczas swoje właściwości żelujące). Do żelatyny dodaję 2 łyżki masy, rozrabiam, a następnie przelewam zawartość naczynia do miski z masą i dokładnie mieszam.


Składniki na poncz:

Sok z 1 pomarańczy
kilka łyżek białego rumu (opcjonalnie wódki)
powidła śliwkowe

Wystudzone blaty tortu nasączamy sokiem z pomarańczy zmieszanym z alkoholem. Następnie smarujemy je powidłami śliwkowymi i wykładamy masę.
Składamy tort, zostawiając część masy do wyłożenia na wierzch i na boki tortu.


Sos karmelowy:
200g cukru
100g masła
100ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka przyprawy korzennej

Do małego garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą do całkowitego przykrycia i podgrzewamy. Mieszamy łyżką lub rózgą aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie staramy się już nie mieszać a jedynie poruszać garnkiem. Gdy woda się zredukuje, cukier zacznie się karmelizować. Możemy wówczas zmniejszyć moc kuchenki. Pilnujemy by karmel się nie przypalił. Czekamy na moment, gdy będzie on bursztynowo brązowy. Za jasny karmel będzie zbyt słodki, a za ciemny zbyt gorzki. Gdy karmel osiągnie pożądany kolor dodajemy do niego masło. Możemy znów mieszać. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy śmietankę. Dodanie masła czy śmietanki spowoduje, że sos się zacznie przez chwilę pienić. Na koniec dodajemy przyprawę korzenną. Ostawiamy karmel na chwilę do wystygnięcia. Uważamy jednak by nie zgęstniał za bardzo. Przestudzony karmel wylewamy na tort. Warto po tym czasie od razu na kilka minut włożyć go do lodówki by stężał.

Ostatnim etapem przygotowania tortu jest jego dekoracja. Możemy poprzestać na polewie karmelowej lub dodać kilka dodatkowych elementów. Ja wykorzystałam karmelizowane orzechy włoskie, pieczone pomarańcze, pierniki i posypkę cukrową. Słodkich świąt!

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *