Cielęcina,  Przystawki,  Ryby

Vitello tonnato

Połączenie mięsa czerwonego i ryby brzmi dość nietypowo? Nie powinno. W XIX wieku na polskich stołach gościł forszmak, potrawa zainspirowana kuchnią niemiecką. Był to rodzaj zapiekanki, tudzież gulaszu. Przyrządzało się go z warzyw, mięsa i ryb (najczęściej śledzi). Dziewiętnastowiecznych przepisów na forszmak możecie poszukać np. w książkach Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ja z kolei prezentuje Wam dzisiaj prosty przepis na vitello tonnato, czyli włoski sposób na podanie mięsa i ryby na jednym talerzu. Do tego dania wykorzystujemy delikatną cielęcinę oraz tuńczyka i anchovies. Polecam! Będziecie miło zaskoczeni! 

 

Składniki:

1 polędwica cielęca (ok. 1kg)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
1 puszka tuńczyka w oleju
5-6 filetów anchovies
3 łyżeczki kaparów
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy 1/4 kostki masła z 1 łyżką oleju. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku oraz pokrojoną na spore kawałki cebulę. Gdy cebula się zeszkli, a tłuszcz dobrze rozgrzeje kładziemy na patelnię cielęcinę. Smażymy ją około 2 minut nie ruszając jej (możemy poruszać patelnią). Po tym czasie polędwicę przekładamy na drugą stronę i solimy. Po kolejnych dwóch minutach obsmażone, zamknięte mięso przekładamy razem z cebulą czosnkiem i całym tłuszczem ze smażenia do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pozostałą część masła i odrobinę jeszcze solimy. Cielęciny nie pieprzymy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Czas pieczenia jest silnie powiązany z kształtem naszej polędwicy. Jeżeli mięso jest szczupłe i długie godzina w zupełności wystarczy. Bardziej pękata polędwica może potrzebować dodatkowych 15 minut. Idealnie wypieczona powinna być delikatnie różowa w środku.

Do pojemnika wkładamy majonez, kapary, anchovies i tuńczyka. Wszystko razem blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Upieczoną i wystudzoną polędwicę kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu i przykrywamy przyrządzonym sosem.

 

print

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *